تقویت حافظه
تقویت حافظه
تقویت حافظه,تقویت حافظه برای درس خواندن,تقویت حافظه کودکان,تقویت حافظه نصرت,تقویت حافظه و تمرکز,تقویت حافظه تصویری,تقویت حافظه,تقویت حافظه کوتاه مدت
تقویت حافظه کوتاه مدت
حافظه کوتاه مدت جایی است که مقادیر کمِ اطلاعات به صورت موقت، معمولا برای ۱۵ تا۳۰ ثانیه در آن ذخیره میشوند. تقریبا میتوان آن را «صفحهی چرکنویس» مغز دانست. حافظه کوتاه مدت بیش از آنکه جای مشخصی در مغز داشته باشد، بخشی از فرآیند ذهنی است. شما از این حافظه برای کارهایی مثل حفظ یک شمارهی تلفن تا زمانی که بتوانید آن را جایی یادداشت کنید یا در ذهن نگهداشتن جملهای که مایلید در مکالمه به زبان بیاورید استفاده میکنید. اینها اطلاعاتی هستند که به سرعت ناپدید میشوند مگر اینکه اقدامی برای به خاطر سپردن آنها انجام دهید. حافظه کوتاه مدت نقش فیلتر را هم بازی میکند. فیلتری که تصمیم میگیرد چه چیزی ارزش به خاطر سپردن را دارد و چه چیزی باید دور انداخته شود. معلوم است که انسان نمیخواهد تک تک جزئیات اتفاقاتی که برایش افتاده است را در خاطر نگه دارد. توانایی دور انداختن اطلاعات بیفایده، مغزتان را از غرق شدن در افکار محافظت میکند.سالها تصور میشد که ما تنها میتوانیم حدود ۷ قطعه (یا مقدار اندکی) داده در حافظه کوتاه مدت خود نگه داریم. اما پژوهشهای جدید نشان دادهاند که عدد واقعی ممکن است از این هم کمتر باشد. احتمال دارد که حافظه کوتاه مدت ما به طور طبیعی در یک زمان مشخص، تنها بتواند ۴ قطعه از اطلاعات را ذخیره کند.گاهی افراد «از دست دادن حافظه کوتاه مدت» را یک مشکل موقتیِ حافظه میدانند. از دست دادن موقت حافظه که میتواند در اثر ضربه به سر اتفاق بیفتد در واقع «یادزُدودگی» نامیده میشود و با از دست دادن حافظه کوتاه مدت تفاوت دارد. یادزُدودگی در زندگی واقعی اتفاقی بسیار نادر است اگرچه در داستانها و فیلمها به وفور دیده میشود. از دست دادن حافظه کوتاه مدت هیچگونه ارتباطی با مدت ادامه داشتن این اتفاق ندارد بلکه به این نکته بستگی خواهد داشت که کدام قسمت از فرآیند حافظه آسیب دیده است.
تقویت حافظه بلند مدت
1- تمرکز کردن یکی از دلایل اینکه چیزی خوب در ذهن شما ثبت نمیشود، انجام همزمان چند کار است. بر روی کاری که انجام می دهید تمرکز داشته باشید و همزمان با آن کار دیگری را شروع نکنید. این مساله به این دلیل اهمیت دارد که مغز برای ثبت صحیح و کامل اطلاعات به زمان نیاز دارد. اگر اطلاعات به درستی در مغز یا حافظه ثبت نشوند، نمی توانید آنها را کامل به یاد بیاورید. 2- تکرار کنید تا در مغزتان حک شود یکی از روش هایی که قطعا با آن آشنا هستید، تکرار کردن است. بسیاری از افراد برای به خاطر سپردن چیزی آن را مدام تکرار میکنند. این کار باعث می شود تا اطلاعات برای مدت طولانی تری در حافظه شما باقی بماند. البته به کیفیت تکرار کردن نیز اهمیت بدهید. برای مثال افرادی هستند که برای به خاطر سپاردن یک چیز آن را شاید حتی 100 بار تکرار می کنند اما بعد از یک مدت کوتاه فراموش می کنند. دلیل چنین موضوعی را می توان در عدم تمرکز دانست. پس تکرار باید با تمرکز همراه باشید. 3- بخش بخش کردن یک عدد ده رقمی را تصور کنید، برای مثال کد ملی یا شماره موبایل! بجای اینکه آن را به صورت عدد به عدد و یا یک عدد واحد به خاطر بسپارید، آن را به سه (چند) عدد بخش کنید. این مساله در مورد جملات نیز صدق می کند. 4- سازماندهی کردن مغز علاقه زیادی به سازماندهی اطلاعات دارد. برای همین است که کتابها فصل بندی میشوند و برای مقاطع تحصیلی، سرفصل درسی ارائه میشود. سازماندهی اطلاعاتی که میخواهید آنها را به خاطر بسپارید کمک بسیار زیادی به حافظه شما خواهد کرد. هرچه اطلاعات را دقیقتر به مغز ارائه دهید، مغز نیز آنها را دقیقتر به خاطر شما خواهد آورد. 5- استفاده از تکنیک های تقویت حافظه تکنیک ها و روش های زیادی برای تقویت حافظه ابداع شده اند ولی تمام آنها در یک چیز مشترک هستند: کمک می کنند تا اطلاعات پیچیده را از طریق تصویر سازی، مخفف سازی، منظوم سازی (شعر) و آهنگ بهتر به خاطر بسپاریم. برای مثال در علوم پزشکی، دانشجویان باید نام استخوانهای بدن را حفظ کنند یا اینکه علائم مشخص یک بیماری خاص را به خاطر داشته باشند. در این موارد میتوان حروف نخست بیماری و علائم مهم آن را مرتبط کرد. 6- از روشی که برای شما راحت تر است استفاده کنید هر فرد شیوه ای منحصر به فرد در یادگیری و به خاطر سپردن اطلاعات دارد و اینطور نیست که یک شیوه در تمام شرایط مناسب باشد. باید برای شرایط مختلف از شیوه های مختلف استفاده کرد. سعی کنید از روشی که مناسب شخص شما است استفاده کنید، حتی اگر این روش برای سایر افراد سخت و دشوار باشد و یا خوب جواب ندهد. شما خودتان بهتر از شرایط و تواناییهای خود آگاهی دارید. مثلا بعضی ها با نوشتن روی کاغذ مطالب جدید را بهتر یاد میگیرند و بعضی دیگر با ضبط کردن صدای خودشان و گوش دادن به آن، این کار را انجام میدهند. 7- ارتباط بین اطلاعات قدیمی و جدید هنگامی که چیز جدیدی یاد میگیریم، اغلب فراموش میکنیم که بین اطلاعات جدید و قدیمی رابطه برقرار کنیم. تحقیقات نشان میدهند که وقتی بین اطلاعات جدید و قدیمی ارتباط برقرار میکنیم، حافظه آنها را با قدرت بیشتری ذخیره خواهد کرد و هر دو موضوع بهتر و دقیقتر در ذهن شما باقی خواهند ماند. اطلاعات جدید را مانند حلقه های زنجیر به اطلاعات و تجربیات قدیمی تر متصل کنید.
تقویت حافظه تصویری
۱- این تمرین رو باید ۱ ماه هر روز به مدت ۱۵ دقیقه که فقط اختصاص دادین به اینکار انجام بدین. بعد از این مدت ذهن شما فقط ۵ دقیقه زمان نیاز خواهد داشت تا از یک چیزی تصویر بسازه و برای همیشه از اون نگه داری کنه و با ادامه تمرین به زمانهای کمتر از اون هم خواهید رسید. ۲- یک اتاق تاریک در خانه پیدا کنید که برای مدت ۱۵ دقیقه کسی یا چیزی مزاحم شما نشه، این اتاق باید لامپ داشته باشه که شما بتونید اونو خاموش روشن کنید. ۳- بشینید کنار کلید چراغ که بتونید اون براحتی خاموش و روشن کنید. و حالا کتاب رو باز کنید روی یک پاراگراف که می خواهید تمرین رو انجام بدین کاغذ رو بزارید تا فقط همون پاراگراف دیده بشه و مابقی کتاب سفید باشه. ۴- حالا کتاب رو دقیقا مقابل چشماتون قرار بدین بطوریکه بتونید به راحتی اونو بخونید و هم اینکه بتونید بدون تکون خوردن همونجا نگهش دارین. چشماتونو ببندید و باز کنید و به نوشته خیره بشید. ۵- حالا بلافاصله چراغ رو خاموش کنید. لازم نیست متن رو بخونید. فقط باید به اون نگاه کنید مثلا به مرکز پاراگراف. این روشن و خاموش کردن چراغ رو ادامه بدین. ۶- چشمهای شما الان سایه اون نوشته ها رو میبینه ولی واضح نیست. وقتی دیدید اون سایه داره محو میشه دوباره برای چند ثانیه چراغ رو روشن کنید و باز خاموش کنید. ۷- اینکارو ادامه بدین تا زمانیکه تمامی کلمات پاراگراف رو به ترتیب بتونید در تصویری که در ذهن دارید بخونید. با اینکار همونطور که گقتم تصویر اون پاراگراف رو در واقع در ذهنتون نگه داشتین.
تقویت حافظه در طب سنتی
6 اصل ضروری آب و هوا، خواب و بیداری، حرکت و سکون، حالات روحی و روانی، خوردن و آشامیدن و پاکسازی ها در حفظ حافظه مؤثر است. ما در اینجا به بحث تغذیه که مربوط به بخش ماست، بیشتر توجه می کنیم.٣- افرادی که دارای مزاج پایه سرد هستند و یا سردی و رطوبت بدنشان (به ویژه مغز) زیاد شده یعنی خواب بیش از حد، کند شدن کارها، کندی حافظه، زیاد شدن آب دهان دارند می توانند از جویدن کندر در طی روز (نه خوردن آن) استفاده کنند. همچنین این افراد می توانند از نوشیدن یک فنجان ماءالعسل به صورت ناشتا یا نوشیدن دمنوش اسطوخودوس در طی روز بهره مند شوند. ۴- همچنین این افراد باید تا حد امکان سر خود را مخصوصاً در زمان خواب بپوشانند. ۵- پرهیز از نوشیدن آب سرد مخصوصاً با معده خالی: زیرا این کار به شدت مزاج اعضای اصلی بدن را سرد می کند. ۶- بوییدن عطرهای طبیعی و مناسب نیز در بهبود قوای مغز مؤثر است. ٧- پرهیز از غذاهای فست فود و مواد پر ادویه، خستگی زیاد و تماشای برنامه های مختلف کامپیوتری و تلویزیونی(زیرا ورود اطلاعات متنوع و مختلف بدون فایده باعث تشویش ذهنی و عدم تمرکز در رابطه با امور مهم می شود) ٨- موادی مثل بادام، مویز، انجیر و گردو در همه افراد به عنوان تقویت کننده بافت مغز شناخته می شوند. ٩- مربای آمله نیز می تواند در تقویت حافظه مؤثر باشد اما این ترکیب به ویژه در افرادی که مشکلات گوارشی دارند بهتر است تحت نظر پزشک طب سنتی استفاده شود.
تقویت حافظه کودکان
تقویت حافظه ی کودکان دبستانی جنبه های مختلفی دارد. کودک از لحاظ تغذیه و محیط خانه و مدرسه باید تحت نظر باشد. تغذیه مناسب به خصوص در ساعات اولیه ی صبح و محیط مناسب و آرام و امن در خانه و مدرسه نقش حیاتی در رشد و یادگیری کودک دارد. از آنجا که حافظه وقتی به کار گرفته شود تقویت می شود پس باید حافظه را به کار گرفت و مطالب آموزشی را به خوبی تمرین شود تا هم یادگرفته و هم حافظه تقویت شود. صبحانه ی کامل نیز نقش بسیار حیاتی در تقویت حافظه ی کودکان دبستانی دارد. بهتر است والدین محترم در وعده ی صبحانه از شیر، عسل، گردو، کره، مربا نان کامل و غیره برای فرزندانشان استفاده نمایند. برای میان وعده و خوراکی در مدرسه از لقمه های نان و پنیر و گردو, حلوا ارده و نان و میوه و مغزها می توانند در کیف فرزندشان قرار بدهند و تا حد امکان او را از خوراکی های صنعتی و آماده منع کنند. اگر غذاهای خانگی شکلی جذاب داشته باشد حتما کودکان از آن استفاده می کنند. مادران ژاپنی وعده ی غذای کودکان خود در مدرسه را به شکل حیوان ها و اشیا مختلف در می آورند و تزییناتی که برای غذای کودکشان به کار می برند همه را شگفت زده می کند. بهتر است ما هم خلاقانه تر عمل کنیم و کودکمان را سر ذوق بیاوریم و آنها را شگفت زده نماییم. به هنگام نوشتن تکالیف نیز کودکمان را فقط راهنمایی کنیم و مسئولیت انجام تکالیف را به دوش خودش بیاندازیم. بهتر است والدین سعی کنند محیط خانه را امن و آرام نگه دارند و تا حد امکان عصبانیت ها و خشونت ها را حل کنند تا فرزندشان بتواند پله های رشد و ترقی را با آرامش طی کند.
تقویت حافظه برای درس خواندن
۱. پیش از امتحان، قدم بزنید.۲. مطالب را با صدای بلند بخوانید . به خودتان جایزه بدهید .۴. چیزهایی را که یاد گرفتهاید به دیگران آموزش بدهید .۵. ارتباطهای ذهنی یا نقشه ذهنی ایجاد کنید . ۶. نمودار و شکل رسم کنید .۷. از سریعترین فونتها استفاده کنید.۸. سایتهایی که حواستان را پرت میکنند مسدود کنید .۹. فیلم مستندی مرتبط با موضوع درستان تماشا کنید .۱۰. مانند فردی حرفهای در گوگل جستجو کنید .۱۱. از فلشکارت استفاده کنید.۱۲. به طور منظم میان درس خواندن، استراحت کنید .۱۳. به موسیقیِ خوب گوش بدهید .۱۴. مکان درس خواندن را تغییر دهید .۱۵. تمرین، تمرین و تمرین کنید .۱۶. شب قبل از امتحان، بیدار نمانید .۱۷. راههای جدید یادگیری را کشف کنید .۱۸. برای بهبود عملکرد حافظه، از عطر یا آدامس استفاده کنید .۱۹. گروهی درس بخوانید ۲۰. مراقبه کنید
اطلاعاتی ناب در مورد تقویت حافظه
شکرتیغال اثر مثبتی بر حافظه و قدرت یادگیری دارد.گیاه «بادرنجبویه» مدتهاست که توسط پزشکان مشرق زمین، برای درمان و از بین بردن مشکلات خلقی استفاده می گردد و همچنین مصرف آن جهت سردرد با منشاء عصبی، ضعف حافظه و خستگی روحی مفید و نافع است.گیاه دارویی دم اسب به دلیل داشتن سیلیس برای ترمیم شکستگیها مؤثر و مفیداست همچنین دردهای مفصلی را تسکین میبخشد اما مصرف بیش از حد آن باعث بروز اسهال و اختلالات گوارشی میگردد قابل ذکر است که سیلیکای موجود در آن با تقویت بافت های پیوندی مغز و سلول های عصبی، حافظه ضعیف را تقویت می نماید.خودارضایی باعث کاهش حافظه و قدرت یادگیری می شود.عدم تعادل در راه رفتن و یا از دست دادن حافظه به سورت دورهای می تواند از علائم سرطان ریه باشد.پیشگیری از آبریزش بینی بدون درمان علت آن، باعث کاهش حافظه و شدیدتر شدن سینوزیت میشود.
تقویت حافظه با گیاهان دارویی
1- وجود مقادیر زیادی لیسیتین که یک چربی فسفر دار بوده و برای تقویت سیستم اعصاب مرکزی و قوای فکری بسیار ضروری وحیاتی می باشد . 2- بالا بودن میزان فسفر ، پتاسیم ، منیزیم ، اهک ، گوگرد ، کلر ، سدیم ، آهن در این گیاهان . 3-وجود خاصیت ضد افسردگی ،ضد ضعف عصبی و همچنین خاصیت کاهش دهنده علایم استرس (فشار روانی )در بعضی از این گیاهان. 4- طبیعت گرم و خاصیت تحریک کنندگی بالایی که در برخی از این گیاهان وجود دارد .کمک زیادی به تحریک مغز وقوای فکری و در نتیجه افزایش میزان بازدهی قسمتهایی که کار باز یابی و به خاطر سپاری اطلاعات در یافتی را بر عهده دارند . 5-وجود مقادیر زیاد قند طبیعی در این گیاهان یا میوه ها ی که مغز بیشترین نیاز را به انها دارد . 6-اثر مستقیم و فوری گیاهان و میوه ها ی با طبیعت گرم در خنثی سازی علایم افسردگی ، ضعف اعصاب ،کندی ذهن ،پایین بودن عملکرد مغز و….و کمک به برطرف شدن این علایم .
دعای مطالعه و تقویت حافظه
در کتاب شریف مفاتیح الجنان در فصل اول از باب اول که درباره تعقیبات است این دعا را نقل نموده است و مىگوید: این دعا را پیغمبر (ص) به امیرالمؤمنین (ع) براى حافظه تعلیم نمود. پس از این دعا نیز به عنوان دعای مطالعه جهت تقویت حافظه و افزایش یادگیری می توان استفاده نمود: «سُبْحانَ مَنْ لا یعْتَدی عَلی اَهلَ مَمْلَکَتِهِ، سُبْحانَ مَنْ لا یاْخُذُ اَهْلَ الْاَرضِ بِاَلْوانِ الْعَذابِ، سُبْحانَ الرَّؤُفِ الرَّحیمِ، اللهُمَّ اجْعَلْ لی فی قَلبی نُوراً و بَصَرَاً و فَهْماً و عِلْماً، اِنَّکَ عَلی کُلِّ شَیئٍ قَدیرٌ» علاوه بر دعاهای مطرح شده که تحت عنوان دعای مطالعه خوانده می شود و در رسیدن به آرامش قلبی و تمرکز حواس قبل از مطالعه بسیار موثر است، نکاتی در ادامه آورده می شود که به تمرکز حواس و افزایش تاثیر مطالعه کمک می کند. باید همیشه توجه داشت که خواندن دعا برای ایجاد اطمینان قلبی و افزایش حس توکل به خداوند بسیار موثر است ولی به تنهایی کافی نیست.
بیشتر بخوانید : کندر برای تقویت حافظه
- ۰ نظر
- ۱۴ خرداد ۹۷ ، ۱۱:۳۱